Thursday, 26 July 2007

Butter Cake

Last night I baked butter cake from Mak Lang recepie. Recepie ni campur dengan tepung kastard, and I added 1 tsp of sunquick.
Ain, this is for you and walla... enjoy it ok he..he.he.he .. :)






Sunday, 22 July 2007

Sago Gula Melaka

Semalam dalam sakit2 kepala teragak nak buat sago gula melaka nie. Kebetulan hari nie adik ku dtg umah bersama mertuanya.. langkah kananla dia org nie
















Ni tunggu masuk dalam mulut ajer..







Resepi sempoi aje...:
Bahan A
300 gm sago
air 1500 liter
Cara:
Masak air dalam periuk, bila air dah panas masukkan sago dan kacau hingga kembang atau tak nampak biji2 putih.
lepas tu, tapiskan dan jirus sikit air panas( utk buang kanji)
masukkan dalam bekas/acuan dan sejukkan

Bahan B
Gula melaka 2- 3 ketul
air 1/2 cawan
daun pandan
Cara:
masak gula melaka dgn air hingga mendidih. (letakkan daun pandan)

Bahan C
1 kotak santan
secubit garam
1 cawan air (ikut suka utk dptkan kepekatan yg dikehendaki)
Cara: Masakkan semua hingga mendidih. sejukkan.

Tuesday, 17 July 2007

Thursday, 12 July 2007

Choc Moist Cake with Fondant



This is for my nephew engagement on 07/07/07.

Choc Moist Cake with Fondant.

Selamat Bertunang Faizul & Fieza

Chocolate Moist Cake





Topping with Chocolate Ganache
and decorated with strawberry














Simple Decoration for office member












in the box



















Ready to deliver













1 square cake RM 15







This is all fav. orders from friends
hemm yummmy..yummy

Banana Cake and muffin

Banana Cake:
Plain Banana Cake : RM 20
Choc Chip/Almond Banana Cake RM 25
Size 24 cm

Gambar2 contoh.



















1 square plain banana cake RM 7
1 square choc chip/almond RM 10













Muffin Banana Choc chip
Size 1 (taller)
12 pcs free 1
24 pcs free 2











Muffin Banana Choc chip Size 1 (std)
12 pcs free 1
24 pcs free 2

Wednesday, 11 July 2007

PUDING ROTI CARAMEL

Weeda, resepi cream caremel with peach tu i dapat dari my sister... .. anyway, nie ada similiar resepi tapi guna roti.

as requested.... cuba jangan tak cuba

PUDING ROTI CARAMEL
(Sumber:Hanieliza)
Bahan 750 ml susu segar/susu kotak
3 biji telur 2
s/b gula kastor
1 s/k esen vanilla 6 keping roti [koyakkan]
1/2 cawan gula [hanguskan] hiasan.... buah peach dalam tin [boleh gunakan fruit koktel]

Cara
1. Gaulkan susu, telur, gula kastor, esen vailla dan roti dalam mangkuk.
2. Panaskan gula dalam loyang yg nak digunakan diatas api paing kecil sehingga berwarna kekuningan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti dalam loyang yg ada gula hangus.
5. Kukuskan selama 30 minit diatas apai sederhana.
6. Angkat dan sejukkan loyang.
7. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan dalam pinggan pie
8. Susunkan hirisan buah peach dan sejukkan.
9 . Potong dan hidangkan.

Cream Puff

Tried this recepie few times last year...






Ready to bake

















Dah siap

















Tunggu di makan!

Tuesday, 10 July 2007

Macam-macam ada....

My collections :





Cream Caremel with peach













Bread pudding

















Cupcake - Play around with buttercream



















Instant sardine puff and sardine roll
Yummy!
















Instant sardine Puff















Chicken Pie

LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED

I have tried this recepie twice and very easy.. dan sedaaaapppp




















LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni (RNET)

1 kg ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
Segenggam Rosemary Kering
1 sudu besar serbuk lada hitam (kalau nak pedas tambah lagi 1 sudu)
2 biji kentang dibelah
2 2 biji tomato Baby carrots
1 biji bawang besar dibelah 4

Cara:
Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit.
Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato. Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.

Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan.. seekor ayam tu boleh bagi 4 mcm kat Kenny Rogers tu..